Aloë vera - diarree

Diarree wordt ook wel buikloop genoemd, wat inhoud dat de patiënt last heeft van een dunne, brijachtige ontlasting, soms zelfs is deze waterdun en kan gepaard gaan met buikpijn. De patiënt gaat ook veelvuldig naar de w.c. en voelt zich belabberd.

Diarree is eigenlijk geen ziekte op zich, maar meer een uitingsvorm van ziekten of aandoeningen. Veel darmaandoeningen bijvoorbeeld gaan gepaard met diarree. Een darmaandoening kan variëren van een ontsteking in de darmen tot een ontsteking van het slijmvlies van het maagdarmkanaal.

De darmen kunnen ook met diarree reageren na het eten van giftige of sterk prikkelende stoffen (heet Indisch eten bijvoorbeeld). Buikloop kan ook voorkomen als de patiënt erg zenuwachtig of angstig is.

Bij kinderen kan in het eerste levensjaar diarree optreden als de overgang van borstvoeding naar andere voeding te snel is gegaan of er is overgestapt naar de verkeerde voeding.

Kleurloze diarree kan optreden bij leveraandoeningen, virusinfecties of spruw. Spruw is een stoornis in het opnamevermogen van de darmwand. Ze wordt veroorzaakt door een beschadigde darmwand, of een verschrompelde darmwand, een vitaminetekort (vitamine-B-complex bijvoorbeeld), virudala of bacteriële infecties, allergiën, of doordat de darmflora ontbreekt of ziekelijk is.

Diarree kan ook veroorzaakt worden door een verstopping. Het lichaam probeert van de verstopping af te komen door alles maar door te laten lopen in de hoop dat de verstopping eruit ’spoelt’.

De werking van aloe vera bij diarree

Aloë bevat veel looistoffen, dit zijn stoffen die samentrekkend werken op de kleine bloedvaten. De uitwerking is dan dat bloedingen stoppen. Looistoffen werken dus bloedstelpend. Ze helpen eiwitten neer te slaan op de huid of op slijmvliezen. Aloë bevat ook veel slijmachtige stoffen, waardoor een slijmlaagje op de huid of de slijmvliezen ontstaat. Deze eiwitten en slijmstoffen geven een beschermend laagje, dat het weefsel eronder de kans geeft sneller te helen en nieuw weefsel te vormen.

De slijmachtige stoffen zorgen ervoor dat de slijmvliezen geen extra vocht meer verliezen, wat vaak het grote probleem is bij diarree. De patiënt droogt langzaam maar zeker uit, wat erg gevaarlijk kan zijn. Bacteriën kunnen op dit eiwitrijke laagje geen voedingsbodem vinden, dus deze sterven in principe langzaam uit. Daar aloë ook bacteriedodende eigenschappen bevat, gaat dit proces vrij snel.

Diarree behandelen met behulp van het sap van de aloë-plant is dan ook een dankbaar gegeven. Vooral het verse sap geeft goede resultaten. Dat is helaas niet altijd beschikbaar, maar er zijn goede alternatieven in de handel. Bijvoorbeeld de Aloë-Injeel-ampullen van 1,1 ml. Deze oplossen in een beker vloeibare biogarde-yoghurt en in acht slokken opdrinken. Dit dagelijks voor het ontbijt herhalen, na eerst een groot glas warm gekookt water te hebben gedronken. In acute gevallen is een kuur van tien dagen genoeg. In chronische gevallen is het raadzaam, een drie maanden durende kuur te doen. Dit houdt in: een maand dagelijks een ampul, de tweede maand niets, en de derde maand dagelijks een ampul.

Het is heel belangrijk op de voeding te letten. Vermijd koffie, alcohol, nicotine, suiker en scherpe kruiden. Drink veel kruidenthee zoals aardbeiblad, bijvoetskruid, citroenmelisse, braamblad, bitterzoet, bonekruid, koningskaars, malve, salie, tijm, tormentil, valeriaan, wijnruit, vrouwenmantel.

Aloë vera producten gebruiken. Aloëvera bij diarree.

Aloë vera ter voorkoming en bestreiding van diarree.

disclaimer | privacy | © 2019 | Aloëveragids.nl | sitemap